Stiftelsen bildades 1995 av materialbolaget Plastkretsen AB, som idag heter Svensk Plaståtervinning. Svensk Plaståtervinning erbjuder ett rikstäckande system för insamling och återvinning av plastförpackningar i Sverige för verksamheter med producentansvar. Anledningen till att man bildade stiftelsen var att kunskapen om återvinning av plastförpackningar var mycket låg och forskning inom området behövdes.
Stiftelsen ger anslag till enskilda personer och forskningsgrupper och/eller institutioner och/eller fonder - statliga eller enskilda - vilka bedriver forskning vars syfte överensstämmer med stiftelsens ändamål.
Om du har ett projekt som passar in på forskningsstiftelsens ändamål kan du skicka in en ansökan till ordforande@plastkretsensstiftelse.se
När det gäller större forskningsprojekt som löper över flera år är det lämpligt att beskriva projektet under tre olika infallsvinklar:
Orientering
Planering
Programmering
Projektets långsiktiga syfte ska beskrivas och därmed också den miljö och de aktörer som ska påverkas.
Här ska de resurser av olika slag som erfordras för att nå önskat resultat klarläggas. Delmål och kostnader redovisas och sammanfattas på årsbasis.
Detta är en handlingsplan med budget för det närmaste året, d.v.s. hur resurserna skall användas. Aktiviteter och kostnader beskrivs här noggrannare.
I genomsnitt har stiftelsen betalat ut runt 400 000 SEK per år till olika forskningsprojekt.
2000 Chalmers Industriteknik i Göteborg och Gesellschaft für Umweltfreundliche Abfallbehandlung i Österike för studien "Cost-Benefit Analysis of recycling and waste treatment of plastic packaging in Sweden". Det var en samhällsekonomisk studie som utvärderade insamlings- och återvinningsverksamheten av plastförpackningar.
2001 Chalmers Industriteknik för att göra följande tre studier:
o Den samhällsekonomiska lönsamheten vid fastighetsnära insamling.
o De samhällsekonomiska effekterna av lätta plastförpackningar.
o Litteraturstudie kring kemisk återvinning.
2003 Handelshögskolan i Stockholm till studien "Återvunnen plast - ingen marknad utan förutsättningar. En marknadsanalys"
2004 Örebro Universitet Forskningscentrum Människa-Teknik-Miljö till studien "Man vill ju vara en god medborgare, men ....Unga vuxnas ambivalenta attityder till källsortering"
2016 Swerea/IVF för projektet ”Plastförpackning till Plastförpackning” som lyckades ta fram en kommersiell plastflaska helt av återvunnen plast med mycket bra kvalité.
2019 Campus Värnamo för ett utbildningsprojekt för att öka återvinningen av plastförpackningar.
2020 Avdelningen för Konstruktionsmaterial, inom Institutionen för industri och materialteknik på Chalmers, för projektet ”Återvinning av insamlad plast från förpackningar”. Arbetet ska bedrivas i form av ett doktorandprojekt under 4,5 år med start i juni 2020.